среда, 18 мая 2016 г.

День вишиванки

День вишиванки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії
Всесвітній день вишива́нки — міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Дата проведення — щороку в третій четвер травня (будній день). Свято є самобутнім і самодостатнім, не прив'язане до жодного державного чи релігійного. У цей день кожен українець одягає вишиванку й виходить у ній на роботу, в університет, школу чи садочок.


Історія

Ідею акції «Всесвітній день вишиванки» у 2006 році запропонувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. А поштовхом до релізації ідеї та святкування стала вишиванка Ігоря Житарюка, яку він регулярно одягав на пари, як і чимало інших студентів. Леся запропонувала одногрупникам та студентам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Спочатку вишиванки одягнули кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України.

2006 рік

Зародження ідеї свята.

2007 рік

Свято відзначили студенти факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича

2008–2009 роки

Свято розростається на всі навчальні та освітні заклади.

2010 рік

Цей рік ознаменувався особливим колоритом. До акції долучилося все місто. У вишиванках можна було побачити не тільки рушійну силу свята молодь, а й таксистів, лікарів, перукарів, пекарів, кондукторів, швей і навіть металургійників. Свято підтримали в Запоріжжі, Сімферополі, Львові, Рівному.

2011 рік

П'ятирічний ювілей свята ознаменувався встановленням Гіннесівського рекорду за кількістю людей у вишиванках в одному місці. На Центральній площі Чернівців зібралося понад 4000 людей у вишиванках. Цього ж року швейним підприємством була пошита величезна вишиванка (4 на 10 метрів) для центрального корпусу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

2012 рік

Започатковано традицію дарувати вишиванки немовлятам, народженим цього дня в Чернівцях. Саме з цієї події починаються заходи кожного наступного року.

2013 рік

Доба вишиванки. Свято розтягнулося на цілу добу та запам'яталося університетським благодійним ярмарком солодощів, на котрому було зібрано майже 16 тисяч гривень та передано онкохворим діткам, що лікуються в обласній дитячій лікарні. Акція продовжилася і вночі та закінчилася авторською люмінесцентною фотовиставкою Олександра Ткачука «Орнаменти, що світяться».

2014 рік

З-поміж найцікавіших заходів — підбиття підсумків всеукраїнського фотоконкурсу «Моя родина у вишиванці», а також одночасне виконання студентами у вишиванках державного гімну по всій Україні. Свято підхопили 8 країн світу: Канада, США, Італія, Німеччина, Франція, Росія, Румунія, Португалія.

2015 рік

День вишиванки у 2015 році припадає на 21 травня. Організатори закликають усю Україну в цей день одягнути вишиванку на знак єдності. Започаткована акція «Подаруй вишиванку захиснику», яка має на меті підняти бойовий і моральний дух українських воїнів в зоні АТО. Військовим на передову за допомогою волонтерів планується передати вишиванки, аби вони служили оберегом. Свято ознаменувалося всевітнім масштабом, до акції долучилися близько 50-ти країн світу.

2016 рік

Всесвітній день вишиванки відзначатиметься 19 травня.

Ідея та мета

Основна мета заходу — це збереження українських цінностей та їх популяризація серед молоді та населення держави загалом. Свято не передбачає обов'язкових заходів, окрім одягання вишиванки. Хоча протягом усієї історії заходу з ініціативи студентів, школярів, громадських та культурних діячів проводяться концерти, хода, конкурси, вечорниці, ярмарки. Саме ж свято запрошує кожного свідомого громадянина до абсолютно простого вчинку — одягнути вишиванку і в ній піти на роботу чи на навчання. Разом із тим, така дія має глибокий контекст, адже йдеться про вираження своєї національної та громадянської позиції, культурну освіченість та духовну свідомість. Як показує досвід, люди в День вишиванки завжди піднесені та усміхнені, адже в стародавньому одязі закодовано багато символів сили, добробуту, краси та оберегів.

Оргкомітет

Леся Воронюк (ідейник свята та голова оргкомітету), на час заснування свята — студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Станом на 2015 рік — журналіст телеканалу «СТБ», член спілки журналістів України, автор прозових збірок «Серце сонця», «Жовтий янгол», «Записки на зап'ястях», упорядник Антології майданівських віршів «Небесна Сотня», голова молодіжного короткометражного фестивалю «Кіноетніка». Леся Воронюк про День вишиванки: «Це свято — функціонально та ментально багаторівневе. Найпростіше в ньому — це красиві і натхненні українці у правічних сорочках. А найскладніше, найважливіше значення — це формування суспільства, яке цінує і розуміє свою історію і традиції, а отже, може бути єдиним і будувати майбутнє, адже тільки свідомі нації стають сильними і розвиненими. У жодній успішній країні громадяни не сперечаються про свої споконвічні традиції та культуру та не переводять ці цінності у тимчасові політичні площини».
Олександр Ткачук (член оргкомітету), на час заснування свята — студент факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. На разі (2015 рік) — військовий журналіст, фотохудожник, автор проекту «Музика воїнів». Олександр Ткачук про свято: «День української вишиванки — це ланцюг минулого, сьогодення і майбутнього для кожного свідомого українця. Ми, сучасні українці є сполучною ланкою між минулим нашої нації з її історією і традиціями та нашим майбутнім. І надзвичайно важливо зараз не розірвати українського ланцюга часової єдності. Цим святом ми хочемо показати, що символ нації — вишиванка — завжди була, є, і буде необхідною для міцності української держави».
Оксана Добржанська (член оргкомітету) на час заснування свята — студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету

Комментариев нет:

Отправить комментарий